Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

samenlevingscontract men afspraken verstandig biedt maken gaan wat vaak voordelen besluit

Samenlevingscontract

Tegenwoordig gaat men niet meer zo vaak trouwen. Het is veel gebruikelijker om samen te gaan wonen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om afspraken te maken over de financiën. Niet alleen bij leven, maar ook om bij overlijden alles netjes te regelen. Of mogelijk wanneer men besluit om uit elkaar te gaan. Ook afspraken over mogelijke kinderen kunnen in het samenlevingscontract goed worden vastgelegd.

Wat komt er in het samenlevingscontract?

Aangezien twee partners samen een samenlevingscontract aangaan, kunnen zij ook zelf bepalen wat er in dient te komen. Men kan ook mondelinge afspraken maken en deze benoemen in het contract. Het is vaak verstandig om op te nemen wat er gebeurt als men besluit om uit elkaar te gaan. Dit is natuurlijk niet gewenst, maar het is wel verstandig om hier vooraf al duidelijk afspraken over te maken.

Wie maakt het samenlevingscontract op?

Het opmaken en samenstellen van een samenlevingscontract gebeurt vaak in overleg met een notaris. Dit is niet nodig, maar wel aan te raden. De notaris kan het vastleggen als een notariële akte en daarmee is het een veel krachtiger document. Tevens biedt dit fiscale voordelen. Hierbij kan men denken aan de erfbelasting. Als er kinderen zijn dan geldt tevens de bescherming voor de langstlevende partner.

Het pensioenfonds!

Ook is het belangrijk voor pensioenfondsen, dat er een officiële en notariële akte is om zo dezelfde rechten te krijgen als gehuwde partners. Een samenlevingscontract wordt gelijk gezien aan een huwelijksakte.

Wees verstandig!

Als u gaat samenleven, dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Het biedt volop voordelen om specifieke afspraken helder en duidelijk vast te leggen. En dit biedt weer volop voordelen voor de toekomst! Een samenlevingscontract kan u voor veel problemen beschermen.

Laagste rente

2.00%


Bereken uw hypotheekkosten

%

Interessante links

...