Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

lijfrente hypotheek belasting voordelen uitkeringen hier uitkering fiscaal zoals voorwaarden aftrekbaar

Lijfrente hypotheek

Een lijfrente hypotheek is een hypotheek die zorgt voor een aanvulling op uw inkomen voor de oude dag. Deze aanvulling is een lijfrente verzekering. U kunt nu naast de hypotheekrente ook de premie voor de lijfrente verzekering aftrekken van de belasting. Een lijfrente uitkering start met het uitkeren van geld vanaf een afgesproken datum. De uitkeringen van de lijfrente zijn trouwens wel fiscaal belast. Deze uitkeringen helpen u om de hypotheeklasten te betalen of vormen een aanvullend inkomen.

De voordelen van de lijfrente hypotheek

De hypotheekrente en de lijfrentepremie zijn beide aftrekbaar van de belasting. De voorwaarden worden echter wel steeds beperkter. Het is mogelijk om een uitstekend rendement te behalen op de lijfrenteverzekering. Ten opzichte van hypotheekvormen waarbij u direct gaat aflossen is de lijfrente hypotheek interessanter omdat u maximaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is ook de premie die u voor de aflossing betaald fiscaal aftrekbaar. Als u deze laat uitkeren na uw vijfenzestigste verjaardag geldt er tevens een lagere belasting, wanneer u hier wel belasting over betaald.

De nadelen van een lijfrente hypotheek

De voordelen zijn vooral gebaseerd op de belastingwetgeving zoals die nu is. Als hier veranderingen in komen dan veranderen de voordelen ook. Er gelden reeds striktere voorwaarden voor de fiscale voordelen. Ook wordt de premieaftrek voor lijfrente verzekeringen steeds minder en kleiner. Daarnaast is de lijfrente hypotheek een hypotheek die weinig flexibiliteit kent.
Ook is de uitkering aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet in een keer, zoals bij een beleggingsverzekering of spaarhypotheek, maar in termijnen. En over deze uitkeringen moet u vervolgens wel inkomstenbelasting betalen.

Laagste rente

2.00%


Bereken uw hypotheekkosten

%

Interessante links

...