Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

notaris aktes opmaken wet belang akte moet hij overeenkomst behandelt actief

Notaris

Wat is een notaris nu eigenlijk? En wat doet hij? Een notaris is iemand die authentieke aktes mag opmaken, waarbij de wet de notaris specifieke bevoegdheden heeft toegekend.

Op welk gebied kunt u terecht bij de notaris?

Een notaris is actief op verschillende vlakken. Een notaris behandelt het personen- en familierecht, waaronder het opmaken van aktes voor huwelijkse voorwaarden, echtscheidingen en testamenten valt. Ook is een van de gebieden waarop de notaris actief is het onroerend zaakrecht. Hieronder valt het opmaken van hypotheekakten, aktes van levering en akten voor een veiling van een woning. Daarnaast is er nog het rechtspersonen recht. Een notaris maakt de akten voor het oprichten van een bedrijf op, het uitgeven van aandelen en tal van andere juridische aktes.
Ook maakt een notaris aktes op, die bijvoorbeeld als overeenkomst dienen.

De wet!

De notaris moet wettelijk zaken verzorgen, waarbij een akte nodig is. Door de specifieke werkwijze van een notaris en de onpartijdigheid van de notaris komt men tot een goede en ook geldige overeenkomst. Een notaris kan vaak ook het juiste advies geven rondom verschillende zaken. Voor de wet heeft tevens een notariële akte meer kracht en bewijsrecht dan een akte, die niet door een notaris is opgemaakt en behandelt.

De notaris is eigenlijk een ambtenaar en een ondernemer

De notaris moet het publieke belang waarborgen. Daarnaast is de notaris echter geen ambtenaar in de vorm, dat hij zijn salaris krijgt van de overheid. Hij moet zelf zijn facturen versturen en zorgen, dat iedereen hem netjes en correct betaald. Hierdoor ontstaat er een combinatie van enerzijds het commerciële belang en anderzijds het publieke belang.

Onpartijdig!

Het is belangrijk en ook essentieel, dat de notaris zijn persoonlijke opvattingen en ook overtuigingen thuis laat. Op het werk dient de notaris onpartijdig te zijn.

Laagste rente

2.00%


Bereken uw hypotheekkosten

%

Interessante links

...