Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

hypotheek men krijgen beleggingshypotheek beleggingen rendement beleggingsrekening storting natuurlijk aflossingsvrije premie

Beleggingshypotheek

Een hypotheek die gekoppeld is aan beleggingen of effecten wordt een beleggingshypotheek genoemd. In 2006 kwamen de beleggingshypotheken in een negatief daglicht. Dit kwam vooral door de woekerpolisaffaire.

Welke soorten beleggingshypotheken zijn er?

Er zijn in Nederland twee verschillende hypotheken, die men een beleggingshypotheek noemt. De eerste is een hypotheek die gekoppeld is aan een kapitaalverzekering, die in beleggingen investeert. Dit noemt men ook wel een levenhypotheek. Dit is een aflossingsvrije hypotheek, die men koppelt aan een kapitaalverzekering. In de polis wordt de premie belegd in aandelen en andere effecten om zo te zorgen voor een aflossing aan het einde van de looptijd. Vaak wordt de premie in fondsen van de verzekeraar belegd.
De andere vorm van beleggingshypotheek is de hypotheek met een daaraan gekoppelde beleggingsrekening. Het gaat dan om een aflossingsvrije hypotheek. De beleggingsrekening kan een eerste storting krijgen, maar ook maandelijks gevuld worden met een specifiek bedrag. Het is ook mogelijk dat het een combinatie is van een hoge storting en een maandelijkse storting. De beleggingsrekening is verpand aan de hypotheekverstrekker en het geld kan niet zomaar worden opgenomen.

Waarom kiezen voor een beleggingshypotheek?

Een van de reden zijn de fiscale regelingen omtrent de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Het is om die reden interessant om niet voortijdig af te lossen op een hypotheek tot deze periode voorbij is. Dit is dertig jaar in de meeste gevallen.
Daarnaast is het natuurlijk het potentiële rendement dat men kan krijgen op de beleggingen, waardoor men zelfs meer rendement kan krijgen dan de bedoeling was. Mogelijk is het rendement hoger en kan men na het aflossen van de hypotheeklening een restant overhouden op de beleggingsrekening. En dat is natuurlijk wel een fijn vooruitzicht.

Wat als de beleggingen niet renderen?

Het risico bij een beleggingshypotheek is dat men ook minder rendement als verwacht kan hebben. Hierdoor blijft u na de looptijd van bijvoorbeeld dertig jaar nog zitten met een restschuld. U moet dan nog extra geld bij elkaar zien te krijgen om de hypotheek alsnog af te lossen. En tot die tijd moet u rente betalen (zonder hier een fiscaal voordeel over te hebben) over de openstaande hypotheek. En dat kan natuurlijk wel pijnlijk zijn! Toch?

Laagste rente

2.00%


Bereken uw hypotheekkosten

%





Interessante links

...